Όταν οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες

, 0 Comments



Σήμερα η Ευρώπη έζησε το δεύτερο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα σε διάστημα λίγων μηνών, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015. Ένα χτύπημα που επιβεβαιώνει πως το Ισλαμικό Κράτος θέλει να σπείρει τον τρόμο και την αβεβαιότητα σε μια ήδη τρομοκρατημένη Ευρώπη και το καθιστά ως μια εμφανή απειλή στα μάτια του Δυτικού Κόσμου.



Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται, βέβαια. Το 2001 ήταν η Αλ Κάιντα, μια οργάνωση που αποτελούταν από Ταλιμπάν, τους οποίους είχαν στηρίξει μια δεκαετία πριν οι ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη οργανωμένη μορφή του Ισλαμικού κινήματος που εκκολάπτεται από τότε στη Μέση Ανατολή με την ανοχή των χωρών της Δύσης. Τότε, με αφορμή την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ο Πρόεδρος Μπους ξεκίνησε τον περίφημο “War on Terror” αρχικά στο Αφγανιστάν, έπειτα στο Ιρακ, εναντίων αυτών που ανήλθαν στην εξουσία υπό την αιγίδα της Δύσης. Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται η πηγή του προβλήματος· η όλη κατάσταση είναι ένα δημιούργημα των Δυτικών. Κι αυτή η ιστορική υπενθύμιση είναι απαραίτητη, καθώς και ο ISIS συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με τις παραπάνω οργανώσεις.

Και είναι το μεγαλύτερο λογικό λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος, όταν επιπόλαια αναφέρει πως το πρόβλημα είναι η θρησκεία. Βεβαίως, ο πόλεμος θεωρητικά είναι θρησκευτικός. Όπως άλλωστε ήταν και οι Σταυροφορίες, οι διώξεις των Χριστιανών κατά των ειδωλολατρών, οι διώξεις των ειδωλολατρών εναντίων των Χριστιανών μερικούς αιώνες πριν και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Η θρησκεία ήταν και είναι ο πιο εύκολος λόγος για την κήρυξη ενός πόλεμου, γιατί η εντολή έρχεται από κάποιον που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η κρίση του, το Θεό. Γιατί εκεί υπάρχει περισσότερος φανατισμός. Δε φταίει, όμως, η θρησκεία αυτή καθ’ αυτή. Πώς γίνεται μια θρησκεία που μιλά για Αγάπη να διεξάγει πολέμους και δολοφονίες, και πώς γίνεται μια θρησκεία που οι πιστοί της σε μια εποχή που στη Δύση επικρατούσε ο σκοταδισμός, αυτοί να διέσωσαν γραπτά Ελλήνων Κλασικών και να ανέπτυξαν επιστήμες όπως τα Μαθηματικά, η Χημεία και η Αστρονομία; Δεν είναι ούτε η θρησκεία, ούτε οι πιστοί που φταίνε. Είναι αυτοί που έχουν την εξουσία και κατευθύνουν τις μάζες βάσει  του συμφεροντός τους. Κι αυτοί, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν αποκτούν την εξουσία αυτή μόνοι τους.

Βέβαια, αυτός ο πόλεμος που, ως φαίνεται, είναι προ πυλών, συμφέρει υπερβολικά κάποιους. Τα εθνικιστικά κόμματα είναι σε άνθιση σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ ένας ακροδεξιός Τραμπ είναι έτοιμος να αναλάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, ενώ το κύμα των, ανεπιθύμητων για τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες, προσφύγων αυξάνεται, κι έτσι υπάρχει ένας καλός λόγος για να κλείσουν μια και καλή τα σύνορα εντός της ΕΕ. Σε μια εποχή ηθικής έκπτωσης, όταν οι ανθρώπινες ζωές είναι ένας απλός αριθμός, ένα ποσοστό, ένα στατιστικό για διαπραγμάτευση, δε θα προκαλούσε καμίαν έκπληξη τα σημερινά θλιβερά γεγονότα στις Βρυξέλλες να κάνουν κάποιους να τρίβουν τα χέρια τους. Και αυτοί οι «κάποιοι» να μην είναι οι Ισλαμιστές.

Πριν καλά-καλά το αίμα στεγνώσει θα αρχίσουν οι βαρύγδουπες δηλώσεις για τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, για την ανάγκη το Ισλαμικό Κράτος να πάψει να υπάρχει και για προληπτικά μέτρα που θα έχουν ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: την επικράτηση της Τρομοκρατίας. Και γι’ αυτό δε θα φταίει καμία θρησκεία και καμία φυλή. Θα φταίνε αυτοί που ευθύνονται για τους περισσότερους πολέμους τους 21ου αιώνα: η Δύση που κατ’ εξακολούθηση εκκολάπτει το αυγό του φιδιού για δικά της συμφέροντα.

0 σχόλια:

Από το Blogger.