Εγώ, ο Τέλειος Άνθρωπος!

, 0 CommentsΠόσο εύκολα κρίνουμε τον άλλον όταν είμαστε το τρίτο πρόσωπο; Πόσα εύκολα λέμε το: " Εγώ ποτέ δεν θα ..." με τόση ευκολία και τόσο επικριτική φωνή για αυτό που έκανε ο άλλος. Τόση σιγουριά που θα μας φάει κάποια μέρα. Ο λαός λέει πως έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λες. Πόσο ισχύει αυτό το ρητό για όλους μας.

Έχω συναντήσει πολλά άτομα στην ζωή μου. Όλοι έχοντας κάποιες σίγουρες αξίες στην ζωή τους. "Εγώ δεν είμαι ρατσιστής και δεν έχω έχω στερεότυπα να καθορίζουν την ζωή μου.", " Εγώ ποτέ δεν θα γίνω σαν αυτές τις γυναικούλες μέσα στο σπίτι χωρίς να έχω δική μου ζωή", " Εγώ ποτέ δεν θα αφήσω γκόμενα να με κάνει ότι θέλει", " Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να πάω με ένα αγόρι από το πρώτο ραντεβού", " Εγώ ποτέ δεν θα καπνίσω", "Εγώ ποτέ δεν θα έλεγα ψέματα.", "Εγώ ποτέ δεν θα σε πληγώσω όπως αυτός/αυτή."! Εγώ, εγώ, εγώ, εγώ..... Όλο υποσχέσεις, όρκοι και σιγουριά για τον εαυτό μας, και ο μόνος ψεύτης στο τέλος είναι μόνο ο εαυτός σου.

Όλοι λέμε πολλά λόγια, και είμαι σίγουρη πως το 80% αυτών που λέμε δεν τα λέμε στην πλάκα. Τα εννοούμε εντελώς εκείνη την στιγμή. Μόνο που σχεδόν πάντα, έρχεται η στιγμή που τα αναιρείς. Και δεν έρχομαι εδώ να κρίνω κανέναν που άλλα λέει και άλλα κάνει. Μα κανέναν. Δεν πρόκειται να κατηγορήσω κάποιον από εσάς γιατί όλοι μας, ακόμη και εγώ, το έχουμε κάνει στο παρελθόν ή θα το κάνουμε στο μέλλον. Δεν είναι παράπτωμα για το οποίο σε κρεμάνε στην πλατεία. Είναι ανθρώπινη παρόρμηση να γίνεις αρεστός και να έχεις την συνείδησή σου ήσυχη, ότι είσαι τέλειος και μπράβο σου και όλα πόπα. Μην ανησυχείς, κανείς δεν θα σου πει τίποτα.

Παρ' όλα αυτά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω την καθημερινή κριτική που ασκούμε όλοι σε όλους τόσο εύκολα. Βλέπεις, όταν τα κάνει ο άλλος είναι κατακριτέος και τότε φυσικά ΕΣΎ μπορείς και λες το μακρύ σου και το κοντό σου. Δεν πάει όμως έτσι.

Κανείς δεν είναι τέλειος φίλος και κανείς δεν είναι τέλειος σύντροφος. Και κανείς δεν μπορεί να γίνει. Όλοι έχουμε ελαττώματα και όλοι είμαστε διαφορετικοί. Οπότε, καλύτερα να μην κοροϊδεύουμε φιλίες και πρώην όταν εμείς οι ίδιοι μπορούμε στο μέλλον να γίνουμε χειρότεροι από αυτούς.

Και φυσικά, κανείς μα κανείς δεν ξέρει τι θα μας ξημερώσει στο μέλλον μας από επαγγελματικής άποψης. Ειδικά σε αυτήν την εποχή που ζούμε, μπορεί αυτό που έχουμε τόσο υποτιμημένο σαν δουλειά μετά από λίγα χρόνια να το λουστούμε και να λέμε και δόξα τον θεό που υπάρχει και μπορώ να φάω ένα πιάτο φαγητό. Ή μπορεί μετά από χρόνια ούτε αυτή την απαίσια δουλειά να μην ΜΠΟΡΕΊ να βρει κάποιος και να πρέπει να μείνει λίγο παραπάνω καιρό σπίτι του για να βρει κάτι που να τον συντηρεί. Γιατί αυτός ο άνθρωπος να κρίνεται απ' όλους εμάς που σίγουρα δεν θα βρούμε την δουλειά των ονείρων μας; Και για ποιο λόγο να κρίνουμε τους γονείς που θέλουν να μείνουν σπίτι τους και να αφιερώσουν την ζωή τους στην καθημερινότητα των παιδιών τους; Όλοι έχουμε κάποια στάνταρ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ! Δεν σημαίνει όμως ότι όποιος δεν τα τηρεί είναι αποτυχημένος και ότι με κάθε ευκαιρία που θα βρούμε θα πρέπει να κρίνουμε και να κοροϊδέψουμε την στάση ζωής που απλά δεν πάει με τα πρότυπα και τα κουτάκια που έχει ο καθένας από εμάς!

Και όσον αφορά τα στερεότυπα που είναι κολλημένα στο κεφάλι μας είναι πολλά και ισχύουν για όλους. Όπως κατακριτέα είναι η συμπεριφορά κάποιου που θα βρίσει έναν μετανάστη που ήρθε στην χώρα του ή θα κοροϊδέψει κάποιον που είναι πιο προκλητικά ντυμένος και κατευθείαν θα καταλήξει στο ΤΙ ΕΙΝΑΙ αυτός ο άνθρωπος, γιατί φυσικά οι ταμπέλες προσκολλούνται ΠΆΝΤΑ αβίαστα στους άλλους, έτσι είναι και η συμπεριφορά αντίστοιχα του ξένου που θα βάλει όλους τους πολίτες μιας πόλης ή μιας χώρας σε ένα τσουβάλι και θα τους χαρακτηρίσει πάλι κάπως, γιατί όπως είπαμε μπορεί. Φυσικά! Το πιο εύκολο πράγμα του ανθρώπου είναι να κατηγοριοποιεί άλλους ανθρώπους. Και μην γελιόμαστε, όλοι το κάνουμε δυστυχώς.

Όλοι μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε, και να κοροϊδέψουμε όσο θέλουμε τους εαυτούς μας με την σιγουριά που μας δέρνει. Αλλά ας γίνουμε λίγο πιο ρεαλιστές. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όταν πας να ξανά πεις κάτι για κάποιον άλλον σκέψου την φορά που ήσουν σε μια αντίστοιχη θέση. Είμαι σχεδόν σίγουρη πως είχες πράξει αναλόγως. Ας γίνουμε ΕΜΕΊΣ πρώτα καλύτεροι άνθρωποι, ας γίνουμε έτσι όπως πραγματικά χαρακτηρίζουμε και περιγράφουμε τους εαυτούς μας, δηλαδή ας φτάσει ο καθένας μας στην τελειότητα που θέλει και μετά ας την αναζητήσει και από τους γύρω. Αν και στην τελική, κανείς δεν μπορεί να κρίνει κανέναν.

0 σχόλια:

Από το Blogger.