Η Σχέση Της Πολιτικής Με τους Νέους

, 0 Comments



Τον τελευταίο καιρό στην πολιτική σκηνή επικρατεί ένα χάος και έχω αντιληφθεί πως κανείς μας πλέον δεν έχει το κουράγιο να μένει ενημερωμένος σε καθημερινή βάση. Καταιγισμός πληροφοριών από παντού τις οποίες ο νέος δυστυχώς δεν τις επεξεργάζεται σωστά. Η νεολαία σήμερα είναι εντελώς παθητική, και ακόμη και συγκριτικά στο πέρασμα του χρόνου βλέπουμε πόση διαφορά έχει η σημερινή με την νεολαία του 73' που άλλαξαν ένα ολόκληρο καθεστώς. Παρ' όλα αυτά σκέφτηκα πως σίγουρα δεν είναι όλοι οι νέοι σήμερα μπερδεμένοι και απαθέστατοι με την πολιτική. Για αυτό και νομίζω πως είναι σωστό να δείξω και τις δύο πλευρές την κατάστασης. Δηλαδή και το γιατί πλέον δεν ενδιαφέρει πολλούς από εμάς το τι συμβαίνει σε αυτήν την περιβόητη Βουλή, αλλά και το γιατί ακόμη υπάρχουν νέοι που ενδιαφέρονται και το θεωρούν σημαντικό το να υπάρχει επίγνωση των πολιτικών δρώμενων.

Από Την Σκοπιά Ενός Πολιτικοποιημένου


Οι αρχαίοι Αθηναίοι ονόμαζαν τους πολίτες που είχαν πολιτικά δικαιώματα αλλά δεν τα ασκούσαν Αχρείους (=αυτός που δεν έχει ουδεμία χρησιμότητα για την πόλη του) και δέχονταν την κρίση από όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Και είναι κρίμα, πλέον, αυτός που ασχολείται με τα κοινά ως απλός πολίτης, να δέχεται αυτός την κρίση των υπολοίπων απολιτίκ ατόμων. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως κάποιος που ασχολείται με την πολιτική δε σημαίνει πως στηρίζει και το εκάστοτε πολιτικό σύστημα που επικρατεί. Τα πολιτικά δικαιώματα αποκτήθηκαν λίγα χρόνια πριν με το αίμα πολλών ανθρώπων, ανθρώπων που ήθελαν να αλλάξουν τα καθέκαστα, ανθρώπων που δεν συντηρούσαν το πολιτικό κατεστημένο, αλλά επιθυμούσαν την κατεδάφισή του. Και η οικονομική -αλλά κυρίως ανθρωπιστική - κρίση που περνάμε σήμερα, είναι το κατάλληλο λίπασμα που μπορεί να καλλιεργήσει, όχι την πολιτική απαξίωση που πολλοί δικαιολογούν έτσι, αλλά την πολιτική ζύμωση για κάτι καινούριο, πολιτικά και κοινωνικά. Έτσι, λοιπόν, είναι αδιανόητο η νεολαία να απαξιεί και οφείλει να πολιτικοποιηθεί για να αλλάξει ακόμη μια φορά τα καθέκαστα.

Από Την Σκοπιά Ενός Απολιτικοποιημένου

Πολύ κακή λέξη "απολιτικοποιημένος", αλλά δυστυχώς ισχύει. Δεν ρίχνω ευθύνη στο περιβάλλον μου, καθώς κάθε άλλο παρά απολιτίκ ήταν και είναι. Παρ' όλα αυτά μέχρι σήμερα οι μόνες γνώσεις που έχω πάνω στις πολιτικές δραστηριότητες είναι από αυτό το περιβάλλον. Ο νέος σήμερα θεωρώ πως απλά δεν είναι σωστά ενημερωμένος από το σχολείο και δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να αναρωτηθεί για το που πάει το μέλλον. Γιατί πραγματικά, δεν μπορώ να πιστέψω πως ξέρουμε ότι κάθε μέρα διαμορφώνεται το μέλλον μας και δεν ενδιαφερόμαστε για αυτό. Ίσως ένα παράγοντας μεγάλος είναι και το ότι οι πολιτικοί μας είναι για απαξίωση, για αυτό και εμείς πράττουμε αναλόγως. Αλλά και πάλι, γιατί να φτάσουμε ως εδώ; Να μην έχουμε καν την υποτυπώδη γνώση της ιεραρχίας στην Βουλή; Μαθαίνουμε στην χάση και στην φέξη πέντε σημαντικά πράγματα, όπως ότι βγήκαν καινούρια μέτρα, και θα δώσουμε και άλλες δόσεις και τα παίρνουμε όλα αψήφιστα. Δυστυχώς, για όλα αυτά, βασικός παράγοντας είναι η κοινωνία μας. Μια κοινωνία που πλέον δίνει βάση σε άλλους τομείς και την πολιτική την έχει σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό ξεκινάει από το σχολείο, το οποίο σου δίνει τις στεγνές, βασικές γνώσεις, έπειτα τα ΜΜΕ με την προπαγάνδα και τον προσηλυτισμό που σε κουράζουν τα ψέμματα και οι υπερβολές τους και τέλος οι ίδιοι οι πολιτικοί που μας έχουν κάνει να χάσουμε κάθε ελπίδα για κάποια αλλαγή. Να χάσουμε κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον με αρχηγούς τέτοιους ανθρώπους.


Για να κλείσω κάπως, θα πω ένα πράγμα. Σε καμία περίπτωση δεν επικροτώ την στάση που έχω και εγώ και πολλοί συνομήλικοί μου. Πιστεύω πως μόνο αν ενημερωθούμε σωστά, θα πράξουμε και αναλόγως, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα μέλλον που να μας αρέσει. Και πραγματικά, αν αυτό το καταλάβουμε γρήγορα, θα δούμε και πόση δύναμη έχει το δικό μας θέλω και η δική μας άποψη.

0 σχόλια:

Από το Blogger.