Let's Talk About It: Φιλία/ Φίλοι

0 Comments


Είναι ξημερώματα Τετάρτης. Για την ακρίβεια 3+ η ώρα, και εμένα τώρα μου ήρθε η όρεξη να ανοίξω ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα μέσα στον χρόνο.

Σε προηγούμενο θέμα αναφέρθηκα στις σχέσεις εξ αποστάσεως, καθώς ήμουν καινούρια στο κλαμπ αυτής της σχέσης. Σήμερα, λοιπόν, θα αναφερθώ σε ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της ζωή μου. Τους φίλους του σήμερα και τους φίλους του χθες. Τους κολλητούς, τους παιδικούς φίλους και τους εποχιακούς φίλους. Και στην τελική, τι είναι η φιλία και γιατί να είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Φιλία. Είναι ένα είδος σχέσης, που περιέχει πάνω κάτω τα ίδια αισθήματα με την ερωτική σχέση, όπως αγάπη και αφοσίωση. Είναι από τα πιο σημαντικά και αναπόσπαστα κομμάτια στην ζωή του ανθρώπου και ένας από τους βασικούς πυρήνες κοινωνικοποίησής του. Μας διαμορφώνει και μας κάνει αυτό που είμαστε σήμερα, σαν ενήλικες. Από την άλλη είναι ο φίλος. Είναι το άτομο με το οποίο συνάπτεις φιλία. Το οποίο, σε επηρεάζει απίστευτα καθ' όλη την διάρκεια της φιλίας σας. Εξάλλου από εκεί και η έκφραση: "Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι."

Παρ' όλα αυτά, φίλοι θα περάσουν πολλοί από την ζωή μας. Μία από τις ομάδες φίλων είναι οι παιδικοί μας φίλοι. Είναι οι φίλοι που μας λέει η μαμά και ο μπαμπάς όταν πάμε την πρώτη μέρα στο σχολείο, ότι είναι καλό να τους κάνουμε. Και φυσικά με το που γυρίσουμε σπίτι απλά απαγγέλλουμε τα ονόματα όλου του παιδικού. Είναι οι φίλοι, που παίζουμε ώρες ολόκληρες στο σχολείο, ανταλλάζουμε μολύβια, σβήστρες και παιχνίδια, κυλιόμαστε μαζί τους σε αλάνες παίζοντας μπάλα και όσο και αν πιανόμαστε στα χέρια και μαλώνουμε για τις ομάδες στα μηλάκια, ποτέ δεν τους κάνουμε πέρα. Κάποτε όμως μεγαλώνουμε, και αποκτούμε απόψεις και χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό ξεσκαρτάρισμα.

Εκεί συνήθως μένουνε τα άτομα που έχουμε τα περισσότερα κοινά. Και αν συνεχίσουν μέχρι και Λυκείου, ουχού!, τους λέμε και κολλητούς. Με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε την πιο δυνατή φιλία, η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την υποστήριξη. Δίπλα μας, σε κάθε βήμα, να μας κάνουν να γελάμε ώρες και να κάνουμε όνειρα για τις επόμενες διακοπές και τα επόμενα γκομενάκια που θέλουμε. Είναι οι άνθρωποι που θα τους μοιραστούμε ότι πιο κρυφό έχουμε, είναι αυτοί που δεν θα ντραπούμε να κλάψουμε μπροστά τους και είναι αυτοί που θα μας φωνάζουν για ώρα αν ξανά στείλουμε μεθυσμένο μήνυμα στον ηλίθιο που μας παράτησε ( είτε στην ηλίθια αν είσαι αγόρι). Αγαπημένοι αυτοί οι φίλοι. Πραγματικά, σε ότι ηλικία και να πας θα τους νοσταλγείς σαν να ήσασταν μαζί χθες και ξενυχτούσατε μαζί στους χορούς του σχολείου. Και τυχεροί εσείς που έχετε ακόμη και σήμερα τους παιδικούς κολλητούς σας φίλους.


Δυστυχώς, η φιλία δεν είναι ο πιο δυνατός δεσμός, όπως πιστεύουν πολλοί. Σπάει το ίδιο εύκολα στις αντρικές και γυναικείες παρέες, έχω να σας πω, διότι και αυτό είναι ένας μύθος που τον λένε πολλοί.
Και δυστυχώς, οι φιλίες αυτές όταν χαλάσουν σε πονάνε πιο πολύ από κάθε άλλη σχέση. Αλλάζει όλη σου η καθημερινότητα και αλλάζεις και εσύ μαζί. Δύσκολος ο καιρός της προσαρμογής αλλά έρχεται γρήγορα. Με τον καιρό θα αντιληφθείς ότι οι σχέσεις φθείρονται πολύ γρήγορα, και μετά από τόσο καιρό σκέφτεσαι και το ενδεχόμενο να ήσασταν φίλοι λόγω συνήθειας. Τόσα χρόνια έτσι θα τα πετάξεις;

Πονάει η προσαρμογή, δεν λέω. Αλλά εκεί έρχονται και οι εποχιακοί φίλοι συνήθως. Είναι τα άτομα στα οποία θα βασιστείς εκείνον τον καιρό, όποιοι και αν είναι. Αυτοί, που σε αυτήν την δύσκολη στιγμή σου, σου στάθηκαν σπαθί! Σε σήκωσαν, σε έπλυναν και σε έκαναν ξανά άνθρωπο. Σε βοήθησαν να ξανά εμπιστευτείς, να ξανά γελάσεις και να επαναπροσδιορίσεις αυτά που θες, από εσένα, κυρίως και μετά από όλους τους άλλους.

Αλλά, μισό λεπτό. Αυτοί οι άνθρωποι, κάνουν αυτά που ορίζει η λέξη φιλία. Βρε μπας και δεν είναι τόσο σκάρτοι όσο νομίζουμε; Ναι, δεν είναι καθόλου σκάρτοι. Είναι τα άτομα που όχι μόνο ήταν μαζί σου από την αρχή, που μπορεί να τους χρειάστηκες ένα καλοκαίρι και μια εξεταστική, αλλά είναι δίπλα σου όταν εσύ δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑΝ! Είναι δίπλα σου, όταν όλοι πιστεύουν πως είσαι λίγος και δεν αξίζεις την φιλία τους. Είναι οι άνθρωποι που, πίστεψέ με, αξίζουν πιο πολύ από κάθε άλλο φίλο που θα έχεις στην ζωή σου. Και συνήθως, είναι οι άνθρωποι που μένουν για πάντα.

Από κάθε ηλικία αποκομίζουμε πολλά πράγματα για την ζωή μας. Και οι φίλοι είναι αυτοί που θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στο μυαλό μας. Θα μας συντροφεύουν για πάντα οι πιο γλυκές τους αναμνήσεις και πάντα θα μας θυμίζουν τα καλύτερα μας χρόνια. Η φιλία είναι από το μεγαλύτερο αγαθό. Ο καθένας μας πρέπει να εκτιμάει τις φιλίες που κάνει. Ένας άνθρωπος με πολλούς φίλους είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο. Όχι φίλους εφήμερους, αλλά φίλος που θα μείνουν. Μια δεύτερη οικογένεια που θα του σταθεί σε όλα.

Τις πιο δύσκολες μου μέρες τις πέρασα έχοντας δίπλα μου φίλους να ξενυχτάνε μαζί μου, να με ακούνε να κλαίω από το τηλέφωνο ενώ είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και να ανέχονται την γκρίνια μου και την μιζέρια μου για αρκετό καιρό. Ίσως θέλησα να γράψω ένα τέτοιο άρθρο, σαν γράμμα, για να πω ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ευχαριστώ, όχι μονάχα σε όλους εσάς που είμαστε μαζί ότι και να μας φέρει η αυριανή μέρα, αλλά και σε εσάς που συνεχίζετε τις ζωές σας χωρίς εμένα αλλά μου διδάξατε πολλά και με φτιάξατε σαν άνθρωπο πολλά χρόνια τώρα.

Και για όλους τους υπόλοιπους απλούς αναγνώστες, σας εύχομαι να έχετε μια ζωή γεμάτη από ανθρώπους που σας γεμίζουν, σας καλύπτουν και που η αγάπη τους είναι ανεκτίμητη και άνευ όρων.

Καληνύχτα, Κόζμε!!!
0 σχόλια:

Από το Blogger.