Πλέον δεν υπάρχει λόγος να καπνίζεις

0 Comments



Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%), ενώ, σύμφωνα πάλι με την ίδια στατιστική πηγή, το 46,8% του ανδρικού πληθυσμου είναι καπνιστές. Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που, αν μη τι άλλο, οδηγεί τον καπνιστή σε βέβαιο θάνατο. Δεν είναι μόνο αυτό, όμως. Οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό είναι εμφανείς καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Βήχας, ξηρολαιμία, ελάχιστη αντοχή, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του καπνίσματος. Γιατί, τότε, ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας συνεχίζουν να καπνίζουν και δεν το σταματούν;


Ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι το τσιγάρο. Με λίγα λόγια στο τσιγάρο περιέχεται επεξεργασμένος καπνός με εκατοντάδες χημικά πρόσθετα ώστε να είναι αρωματικός και να συντηρηθεί, τυλιγμένος σε ένα πορώδες χαρτί. Η καύση του παράγει πάνω από 1000 καρκινογόνες ουσίες μεταξύ των οποίων η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα. Καμία από αυτές τις ουσίες δεν είναι εθιστική. Η ουσία που ειναι ο λόγος που οι καπνιστές δυσκολεύονται τόσο να κόψουν το κάπνισμα είναι ένα-σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ουσίες που περιέχει το τσιγάρο- αβλαβές, στις ποσότητες που υπάρχει στο τσιγάρο και στη φύση, αλκαλοειδές, η Νικοτίνη. Η χημική αυτή ουσία συναντάται στη φύση εκτός από τα φύλλα καπνού και σε λαχανικά όπως η τομάτα, η πατάτα και η μελιτζάνα. Για τον ανθρώπινο οργανισμό, εκτός του έντονου εθισμού, αποτελεί ισχυρό διεγερτικό. Είναι επομένως λογικό να σκεφτεί κανείς πως, αν ο καπνιστής καταφέρει να προσλάβει την ποσότητα νικοτίνης στην οποία ο οργανισμός του είναι εθισμένος με κάποιον διαφορετικό τρόπο, εκτός του τσιγάρου, θα σώσει ουσιαστικά τον οργανισμό του από τα όσα δεινά επιφέρει το κάπνισμα. Θα παραμένει, βέβαια, εθισμένος, αλλά υπάρχουν πολλές ουσίες που ο σύγχρονος άνθρωπος εθίζεται, χωρίς να του προκαλούν κακό, με πρώτη και κύρια την καφεϊνη.

Πλείστες εναλλακτικές μέθοδοι πρόσληψης νικοτίνης έχουν κατά καιρούς βγει στην επιφάνεια. Τσιρότα, μαστίχες, ακόμη και υπόθετα και όλα απέτυχαν. Για ποιόν λόγο; Ο καπνιστής δεν είναι εθισμένος μόνο στην νικοτίνη. Ο εγκέφαλός του έχει συνδέσει τη πρόσληψη αυτής της ουσίας με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Εισπνέοντας κάτι από το στόμα στον πνεύμονα και εκπνέοντας καπνό. Είναι και ψυχολογικός ο εθισμός. Επίσης έχει την ανάγκη να κρατάει κάτι όταν το κάνει αυτό. Έχει συνδιάσει στο μυαλό του και την κίνηση. Κι εδώ, έρχεται στην αγορά, 6-7 χρόνια τώρα, μια νέα μέθοδος πρόσληψης νικοτίνης, που προσομοιάζει όσο τίποτε άλλο το τσιγάρο και είναι αβλαβής: το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο (ΗΤ).

Το ΗΤ είναι μια απλή σχετικά συσκευή που αποτελείται από μια μπαταρία και έναν "ατμοποιητή", μια συσκευή που ατμοποιεί ένα υγρό έτσι ώστε ο ατμός τελικά να εισπνευθεί από τον χρήστη (ατμιστή) και προσομοιάζει απόλυτα στον καπνό του τσιγάρου. Πολλές συσκευές κυκλοφορούν στην αγορά για κάθε γούστο, με τιμές που ξεκινάνε για ένα καλό αρχικό πακέτο στα 50 ευρώ και ξεπαιρνούν τα 300 ευρώ. Μπορει για κάποιον τα 50-60 ευρώ που θα δώσει να φαίνονται πολλά, αλλά με μια δεύτερη σκέψη, ίσως αναλογιστεί το ποσό που δίνει καθημερινά στα τσιγάρα. Η συσκευή, αν ο ατμιστής δε θελήσει στο μέλλον να αγοράσει μια καινούρια, μπορεί να κρατήσει ένα ή ακόμη και 2 χρόνια, ανάλογα με τη μπαταρία, ενώ το κόστος των αναλωσίμων που χρειάζεται ο ατμοποιητής (αλλαγή αντίστασης) είναι μηδαμινό (ΜΟ 5 ευρώ το μήνα). 

Για τα υγρά αναπλήρωσης του ΗΤ πολλά έχουν ακουστεί, λίγα ειναι αλήθεια. Το μόνο σίγουρο, στο οποίο συμφωνούν όλοι οι γιατροί και ερευνητές είναι πως είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο. Με τα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα είναι 100% αβλαβές. Περιέχει φυτική γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νικοτίνη και, αν είναι αρωματικό, κάποιο άρωμα. Όλα τα παραπάνω είναι ουσίες που περέχονται ακόμη και σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Αστείες αναφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τρύπα ή υγρό στον πνεύμονα κτλ έχουν απαντηθεί πολλάκις από ειδικούς και κρίνονται ανυπόστατες.

Το ΗΤ έχει δεχθεί ισχυρότατο πόλεμο από το λόμπι των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, και αυτό είναι λογικό, αφού βλέπουν να μειώνεται συνεχώς το πελατειακό τους κοινό υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι σημαντικό να τονισθεί επίσης πως πολλοί έχουν καταφέρει να κόψουν τελικά το κάπνισμα με τη χρήση ΗΤ, μειώνοντας συνεχώς το ποσοστό της νικότίνης που περιέχουν τα υγρά τους, για να φτάσουν εν τέλει στο πολυπόθητο 0mg/mL (ναι υπάρχουν και τέτοια υγρά) και τελικά να το κόψουν τελείως. 

Δεν ήθελα στο παρόν άρθρο να μπω σε περισσότερες λεπτομέριες που κουράζουν. Αν είστε καπνιστής/καπνίστρια επισκεφθείται ένα κατάστημα με ΗΤ στην πόλη σας (υπάρχουν πλέον άφθονα σε όλη τη χώρα) και δείτε/δοκιμάστε. Και πάνω απ'όλα πρέπει να υπάρχει θέληση. Γιατί αν αναλογιστεί κανείς το κακό που κάνει στον ίδιο του τον εαυτό, ενώ υπάρχει πλέον εύκολος τρόπος για να το σταματήσεις, σίγουρα θα προβληματιστεί. Γιατί, πλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καπνίζει κάποιος.

0 σχόλια:

Από το Blogger.