Ο απόλυτος οδηγός για το Netflix

0 Comments


Λίγες μέρες πριν το Netflix ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις υπηρεσίες του σχεδόν σε όλον τον κόσμο (εκτός από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία). Πολλοί επηρεάστηκαν από το θόρυβο που προκάλεσε η είδηση αυτή και έτρεξαν να δουν τι είναι αυτή η καινούρια υπηρεσία και τι προσφέρει που την κάνει τόσο διαφορετική απ'όσα ξέραμε ως τώρα; Ας τα πάρουμε από την αρχή...

Τι είναι το Netflix;

Το Netflix ξεκίνησε το 1997 ως μια υπηρεσία ταχυδρομικής ενοικίασης DVD χωρίς τον χρονικό περιορισμό που είχαν τα κοινά video clubs. Απλώς με μία συνδρομή νοίκιαζες οποιοδήποτε DVD και το επέστρεφες όποτε εσύ ήθελες. Πρωτοποριακό; Ναί, αλλά όχι τόσο όσο η εξέλιξη του Netflix. Πλέον το Netflix είναι η πιο γνωστή υπηρεσία video streaming on-demand με χιλιάδες ταινίες και εκατοντάδες τηλεοπτικές σειρές. Με λίγα λόγια πληρώνεις μια σταθερή συνδρομή το μήνα και βλέπεις όποια σειρά ή ταινία επιθυμείς, όποτε το επιθυμείς. Έβαλε τέλος, συνεπώς, στη παραδοσιακή τηλεόραση και έβαλε το θεατή στην επιλογή του τι θα βλέπει και πότε θα το βλέπει. Πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν διαδικτυακό κολοσσό που εκτός από τις ταινίες και τις σειρές άλλων παράγει και το δικό του original περιεχόμενο με σειρές όπως το House of Cards, το Orange is the New Black και το Daredevil.

Πού μπορώ να δω Netflix;

Το Netflix είναι διαθέσιμο για προβολή από την ιστοσελίδα του, από την εφαρμογή του για τα Windows, από Android ή iOS smartphone/tablet, από τις περισσότερες smart TVs, από Chromecast, Apple TV και βασικά τις περισσότερες multimedia συσκευές που έχουν σύνδεση στο internet. Πρακτικά, μπορείς να δεις την αγαπημένη σου σειρά οπουδήποτε!


Γιατί να το επιλέξω;

Γιατί μέχρι τώρα είχες τη δικαιολογία πως για να δεις την αγαπημένη σου σειρά ή ταινία ήσουν υποχρεωμένος να πληρώνεις συνδρομή πάνω από 40 ευρώ το μήνα σε ένα πακέτο δορυφορικής τηλεόρασης και να περιμένεις. Πλέον με μια μικρή συνδρομή (βλέπε παρακάτω) μπορείς να βλέπεις σχεδόν τα πάντα, νόμιμα. Και το "νόμιμα" είναι η λέξη κλειδί εδώ. Το Netflix δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα torrents, το PopcornTime, το Kodi ή οποιαδήποτε πειρατική υπηρεσία. Και βέβαια δεν περιέχει όλο το περιεχόμενο των παραπάνω. Το Netflix έχει φτάσει να βρίσκεται στα 4/5 των νοικοκυριών των ΗΠΑ επειδή προσφέρει πολλά, εύκολα και νόμιμα. Όπως το Spotify για τα τραγούδια, το Steam για τα video games, έτσι και το Netflix για video content δεν αντικαθιστά την πειρατεία, την κάνει μη αναγκαία. Γιατί να κλέβεις ένα περιεχόμενο -διότι περί κλοπής πρόκειται- όταν μπορεις να το δεις ακόμη και με 3 ευρώ το μήνα (= ένας καφές ή και λιγότερο);


Πόσο και πώς πληρώνω;

Το netflix έρχεται σε 3 διαφορετικά πακέτα:

Basic - €7.99 | Προβολή σε μία οθόνη | SD ανάλυση
Standard - €9.99 | Προβολή σε έως και δύο οθόνες | HD ανάλυση
Premium - €11.99 | Προβολή σε έως και τέσσερις οθόνες | HD/ Ultra HD (4K) ανάλυση
Πρακτικά αυτό σημαίνει: Εσύ και άλλοι 3 φίλοι σου μπορείτε να έχετε ακόμη και 4K περιεχόμενο με μόνο 3 ευρώ το μήνα. Και αυτό δεν είναι κάποιο "παραθυράκι" που αφήνει το Netflix. Ίσα ίσα που δίνει τη δυνατότητα στη δημιουργία πολλαπλών λογαριασμών χρήστη έτσι ώστε ο καθένας να έχει τη δική του λίστα προβολής, τα δικά του αγαπημένα και το δικό του ιστορικό παρακολούθησης. Η συνδρομή μπορεί να πληρωθεί είτε με κάποιον Paypal λογαριασμό, είτε με κάποια πιστωτική/χρεωστική κάρτα και ανανεώνεται αυτόματα κάθε μήνα. Μπορεί, βέβαια, κάποιος να διακόψει τη συνδρομή του όποτε το επιθυμεί χωρίς καμία δέσμευση.

Μπορώ να το δοκιμάσω χωρίς να πληρώσω;


Ναι, το Netflix προσφέρει σε κάθε καινούριο συνδρομητή τον πρώτο μήνα δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γραφτείς κανονικά, επιλέγοντας το πακέτο που επιθυμείς και να βάλεις πραγματικά στοιχεία χρέωσεις. Δε χρεώνει κανένα ποσό τον πρώτο μήνα, απλώς θα ανανεωθεί αυτόματα όταν τελειώσει η δοκιμαστική περίοδος. Το μόνο μειονέκτιμα είναι πως αυτός ο πρώτος μήνας δεν περιέχει HD ή UHD περιεχόμενο.


Έχει ελληνικούς υπότιτλους;

Η απάντηση "επίσημα" είναι πως όχι, κι ούτε πρόκειται στο προσεχές μέλλον. Διατήθενται, όμως, αγγλικοί υπότιτλοι για όσους το επιθυμούν. Η ανεπίσημη απάντηση είναι πως μπορείς να έχεις του ελληνικούς υπότιτλους όπως και πριν το Netflix. Πιο συγκεκριμένα:

1. Βάζουμε το σχετικό add-on στον Google Chrome (Super Netflix).

2. Κατεβάζουμε τον υπότιτλο που θέλουμε από τα γνωστά sites. Έπειτα, ανεβάζουμε τον .srt υπότιτλο σε αυτό το site και μας μετατρέπει τον υπότιτλο σε μορφή .dfxp.

3. Στη συνέχεια, ξεκινάμε μια ταινία ή σειρά στο Netflix και επιλέγουμε το σχετικό εικονίδιο υποτίτλων στο πάνω δεξιό μέρος του player και επιλέγουμε τον υπότιτλο με κατάληξη .dfxp που κατεβάσαμε πριν και voila, ελληνικοί υπότιτλοι στο Netflix!

Το περιεχόμενο του ελληνικού Netflix είναι πάρα πολύ φτωχό. Μπορώ κάπως να δω το Αμερικάνικο Netflix;

Η αλήθεια είναι πως επειδή το Netflix είναι μια νόμιμη υπηρεσία που μπηκε πολύ πρόσφατα στο παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, δεν έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για πάρα πολλές και γνωστές τηλεοπτικές σειρές που τα δικαιώματά τους έχουν άλλες συνδρομιτικές υπηρεσίες (Nova, OTE TV). Μάλιστα δεν έχει ούτε καν μερικές δικές του παραγωγές, όπως το House of Cards. Μέχρι πρότεινως υπήρχαν πολλοί και εύκολοι τρόποι για την πρόσβαση στο Αμερικάνικο Netflix, όμως το Netflix ανακοίνωσε πως θα μπλοκάρει πλέον την πρόσβαση από αυτούς. Δεν υπάρχει, όμως, κίνδυνος διακοπής της υπηρεσίας σε περίπτωση που εντοπιστεί χρήστης να χρησιμοποιεί κάποια τέτοια μέθοδο, οπότε δεν υπάρχει κανένας φόβος. Πλέον οι λύσεις φαίνεται να είναι μόνο δύο. Η πρώτη και πιο σίγουρη είναι η αλλαγή DNS έτσι ώστε το Netflix να νομίζει πως το επισκεπτόμαστε από την Αμερική. Το θετικό είναι πως δεν επιρρεάζει καθόλου τη ταχύτητα της σύνδεσής μας, ενώ το αρνητικό είναι πως χρειάζεται ένα μικρό ποσό το μήνα συνδρομή. Επειδή είναι κάτι που απευθύνεται σε σχετικά προχωριμένους χρήστες δε θα γράψω κάτι παραπάνω. Απλά υπάρχουν αναφορές στο Reddit και σε άλλα forums πως το Netflix έχει εντοπίσει και μπλοκάρει πολλούς από τους γνωστούς παρόχους DNS, οπότε προτιμήστε αυτούς που δίνουν δωρεάν δοκιμή πριν προβείτε σε αγορά. Ο πιο εύκολος τρόπος που δοκιμασμένα δουλεύει είναι η χρήση της δωρεάν υπηρεσίας VPN Hola!.Τo Hola! διαφέρει από άλλους πάροχους VPN τους οποίους μπλοκάρει το netflix επειδή χρησιμοποιεί το bandwidth των ιδιων του των χρηστών, κι έτσι δεν έχει σταθερή IP από την οποία προσφέρει πρόσβαση στο ίντερνετ. Με άλλα λόγια κάθε φορά που επιλέγετε να συνδεθείτε από το Hola!, συνδέεστε μέσω ενός άλλου χρήστη της υπηρεσίας που βρίσκεται στις ΗΠΑ ή σε όποια χώρα επιλέξετε! Και, ναι, μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε χώρα επιθυμείτε να δείτε το περιεχόμενο που διαθέτει το Netflix σε αυτή και είναι απολύτως δωρεάν. Θεωριτικά η ταχύτητα που συνδέεστε μέσω του Hola! μπορεί να είναι μικρότερη της ταχύτητάς σας, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω, προσωπικά, αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα υπάρχει και αντίστοιχη εφαρμογή για Android ή iOS έτσι ώστε να βλέπετε όλο το περιεχόμενο του Netflix όπου κι αν βρίσκεστε!

Τελικά να βάλω το Netflix; Αξίζει;

Αυτή είναι μια καθαρά προσωπική απάντηση. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως δεν έχετε τίποτα να χάσετε αν το δοκιμάσετε. Πάρτε το δωρεάν μήνα, δοκιμάστε και τις μεθόδους που αναφέρθηκαν εδώ για τους ελληνικούς υπότιτλους ή την προβολή του Αμερικάνικου περιεχομένου, κι αν δειτε πως σας βολεύει συνεχίστε τη συνδρομή, ή πειστε και τους φίλους σας, έτσι ώστε να πληρώσετε λιγότερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Netflix είναι το μέλλον στην προβολή ταινιών ή σειρών και ήρθε για να μείνει!

0 σχόλια:

Από το Blogger.